torstai 19. kesäkuuta 2014

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin...

 Ja mitä jäi käteen? No, ainakin valokuvia. Taas tuli otettua pitkälti toista tuhatta kuvaa, poistettukin on jo iso osa.

Ja tietysti se, että koskaan ei auta sanoa "ei koskaan". Menin Turkkiin ja pidin Turkista! Rantakohteet ei edelleenkään houkuttele enkä innostunut basaareista enkä markkinameiningistä sisäänheittäjineen, mutta paljon oli nähtävää ja etenkin koettavaa. Matka meni taas ilman suurempia kommelluksia, mutta läheltä piti-tilanteita oli Intian reissua enemmän. Siis sellaisia pieniä kuten, että
 rahapussi meinasi jäädä kotiin, taksi ei tullut, mönkkäriopas meinasi kuolla ilmalentoonsa ym. ym.

Säät suosi koko ajan. Aurinkoa riitti, mutta ei ihan liiaksi asti. Sadetta saatiin 15 minuuttia Göremessä, mutta sekin kuivui, kun riittävän lujaa ajettiin. Ihmeellistä on se, että nimenomaan Kalle halusi mönkkäri-ajelulle. Se kun ei ole koskaan ollut millään lailla kiinnostunut autoista tai mopoista. Mautollaankin ajaa tasan paikasta A paikkaan B.
 Tällainen usemman kohteen reissu oli taas justiinsa passeli. Kappadokia oli jotain niin erilaista, että sitä ei voinut kuvitella etukäteen. Upea luonto, hyvällä lailla oudot maisemat ja kaiken kruununa kuumailmapallolento. En yleensäkään pelkää korkeita paikkoja, mutta pallossa ei tullut yhtään sellainen tunne, että se olisi ollut jotenkin turvatonta. Ihan ammattimaista touhua. Kansalaisuuksia oli meidänkin pallossa joka lähtöön: Kiinasta, Japanista, Ruotsista, Suomesta, "Nyyjorkista" ja "Lontoosta". Eli ei juurikin niin. Jos on jenkeistä tai Iso-Britannian pääkaupungista, on turha mainita maata. Kaikkihan sen tietää. Me ei kyllä sanottu, että ollaan "Nokialta". Vaikka se on melkein yhtä kuuluisa, kun nuo edelliset.
 Istanbul taas oli todellakin suurkaupunki, aivan toista kuin Kappadokia. Kierrettiin kuuluisammat nähtävyydet omaan, sopivaan tahtiin. Monesti paljon hehkutetut nähtävyydet on paikan päällä pettymyksiä, ainakin itselleni on ollut. Esimerkkinä mm. Pyhän Markuksen kirkko Venetsiassa valtavine jonotuksineen. Nyt ei mikään ihan varsinaisesti pettymys ollut (vai oliko Galatan torni??), mutta esim. Hagia Sofia ei TOP10:een noussut. Itseeni suurimman vaikutuksen teki vesisäiliö Basilica Cistern. Komppaan tässä Annikaa :)
Matkoilla ei olekaan tärkeintä nähtävyydet, vaikka ne tottakai tuo oman osuutensa reissuun. Kyllä me niitäkin kierrellään. Tärkeintä on kuitenkin se, että tekee sitä miltä milloinkin tuntuu ja mikä itselle sopii. Tai tässä tapauksessa kolmelle. Kompromisessa on tehtävä, mutta niin että kaikki saa äänensä kuuluviin. Tottakai, kun on matkassa kaksi aikuista, joista toista kiinnostaa historia ja linnat, toista hedelmien valokuvaaminen ja 16v nuori mies, jota välillä ei kiinnosta mikään ja useimmiten eniten maailmanparannuskeskustelut, on joskus jollakulla tylsääkin. Kalle kyllä lähti mukisematta mukaan esim. Bosporinsalmen ristelilylle ("Siis istutaanko siä vaan laivassa?"), mutta luki sitä Money, debt and The New World Order-kirjaansa eikä paljoa korviaan lotkauttanut rantamaisemille. Mikäs siinä. Voihan sitä niinkin risteillä.
 Kaikki hotellivalinnat meni nyt nappiin ja Ilgin asunto oli kirsikka kakun päällä. Göremessä kannattaa ehdottomasti yöpyä luolahotellissa, kun sellaisia ei ihan heti monesta paikkaa löydä. Myös se, että oltiin Istanbulissa ekana Sultanahmedin puolella lähellä nähtävyyksiä, oli hyvä juttu. Tutustuttiin siihen puoleen kaupunkia ja sitten "Ilgillä" uudempaan puoleen. Ainakin näin, kun on nuori mies mukana reissussa, asunto on parempi kuin hotellihuone lisävuoteineen. Kalle kun on aina tarvinnut omaa rauhaa. Pienenä se reissussa kysyi: Meettekö te parvekkeelle vai
 meenkö mää? Otti Playmobilit ja lähti leikkimään. Samanlainen se on vieläkin. Nyt vaan ottaa kirjan käteen ja kuulokkeet korville. Ja kyllä sitä meikäläinenkin nautti yksinäisistä aamuhetkistä terassilla. Nyt oli hyötyä siitä, että herää aikaisin (toisin kun yleensä hotellihuoneessa). Sai ottaa lehden käteen, laittaa hellemekon päälle ja mennä aurinkoon :)

Lennot meni kaikki ihan aikataulussa. Lennettiin Turkish Airlinesilla kaikki lennot. En nyt kehtaa enää kehua sitä ruokaa (munakoisoa        
jahelihatäytteellä mulle ja kanaa miehille paluulennolla), mutta kaikki todellakin toimi. Hintakin oli edullinen, kun hyvissä ajoin varattiin. Eniten tökki (ja hermoja kiristi) tämä blogin päivittäminen! Mutta hetkeekään en ajatellut, että tästä luopuisin. Tai ehkä nyt yhden pienen hetken. Muutama kirosanakin piti suusta päästää. Kuvien liittämisessä oli ongelmia ja kirjoitusvirheitä tulee ihan karmee määrä. Niin kun nyt tähänkin. Suunnittelen konekirjoituskurssia. Blogi osottautui hyväksi, kun tein viimeksi kuvakirjaa Intian matkasta. Nappasin blogitekstin ihan sellaisenaan kirjaan, niin ei tarvinnut muistella, että missähän mikäkin kuva oli otettu.

Kalle ei muuten ymmärrä kuvaamistani. "Onko sun PAKKO taas kuvata!" On
 pakko. Tai siis ei ole, mutta kun se on niin mukavaa! Mulla on ihan tavallinen Canonin pokkari (Powershot), eikä aikeissa ole hankkia mitään sen kummempaa. Pokkari on niin helppo pitää mukana. Blogin kuvat (paitsi nämä viimeiset) on kuvattu iPhonella, koska en osaa siirtää kameran kuvia kuin just ja just kotona tietokoneelle. iPhonesta sentään siirrän kuvat jo aika sujuvasti sinne pilveen ja pilvestä pois. Enemmän kuvaan tunnelmia, kaikkea kaunista, rumenkaunista ja elämää. Ja tietty Nuppua.Vähemmän varsinaisia nähtävyyksiä.
 Todella monella kulkuneuvolla tälläkin reissulla kuljettiin, kun takseja vältetään kun ruttoa. Voi olla, että Suomessa taksit ei yritä huijata, mutta kaikkialla muualla kokemukseni mukaan turistia yritetään vedättää enemmän tai vähemmän. Istanbulcard osottautui käteväksi, kun sitä pysty käyttään kaikki kolme ja matkoista sai alennusta. Kierrätetään kortti nyt Annikalle ja Kimmolle. Ainakin näillä kulkupeleillä mentiin: lentokone, taksi, ratikka, metro, laiva, kuumailmapallo, mönkijä, hevoskyyti ja tärkeimpänä omat jalat!
Nyt lähdetään juhannuksen viettoon Ruoveteen. Ensin pitää selvittää laskutus ja sähköpostit, joita aina kertyy näin reissun aikana. Pieni miinuspuoli tässä yrittäjäelämässä. Mökillä ei tehdäkään sitten mitään. Paitsi syödään, luetaan lehtiä ja pidetään perinteiset juhannuskisat. Nina on hommannut jo palkinnot. Ruokalista on perinteinen sisältäen mm. täytetyt lätyt, erilaisia makkaroita ja sunnuntaina jätteet. Maanantaina sitten taas töihin :)






tiistai 17. kesäkuuta 2014

Kotimatkalla

Viimeisenä iltana käytiin syömässä Rumeli meyhanesissa. Viimeisenä iltana voi palata sinne, missä oli paras ruoka ja paras tunnelma. Muuten pitää aina vaihdella. Se oli nyt täällä. Otettiin kaikki lammasta eikä yhtään villalta maistunu! Maailmanparannuskeskustelu numero 4 saavutti jo elämää suurempia mittasuhteita, aiheena mm. yleinen asevelvollisuus vs. palkka-armeija, sukupuoliin kohdistetut odotukset ja yleistykset , älyykkyys vs. viisaus. Osallistuin keskustelun feministi-osuuteen.

Aamu aukesi pilvisenä eli ennen kuutta oli parvekkeella topissa melkein vilu. Kuka käskee herätä niin aikaisin... Onneksi aurinko vei pilvet ja saatiin upea viimeinen aamupäivä. Nautittiin auringosta, Kalle hitaasta heräämisestä. Pakkasin kamat kasaan. Hyvin mahtui yhteen kassiin, myös ostokset (n. 500g). Painoa kassille tuli 17 kiloa eli ei tarvinnut ylipainoa pelätä. Paitsi omaansa. Syöty on kyllä kaksin käsin ja koko ajan eli varmasti useampia kiloja plussaa. Mutta niin se pitää ollakin. Kun pääsee töihin, voi olla taas helposti syömättä mitään.

Vuokraemäntä Ilgi tilasi taksin, vähän siivottiin silmänlumeeks, roskat rappukäytävään, avaimet jemmanimiseen paikkaan ja haikeat jäähyväiset ihanalle asunnolle Baskurt Sokak 49/13. Taksimatka kesti kolme varttia lentoasemalle. Tuntuu että Istanbulissa on ruuhka yötä päivää. Matkaopas-lehden mukaan ruuhkaisimmat suurkaupungit on Moskova ja Istanbul. En tiedä haluako Moskovaan... Lento oli ajallaan, ruoka hyvää, laukku tuli. Kaikki siis kohdallaan. Nyt ajellaan jo kohti kotia.

Ihan tällaista kotiinpaluusäätä ei tilattu! Mittari näyttää 11. Voi herrajjestassentään!!! Pari päivää ollaan kotona ja juhannukseks suunnataan Ruoveteen mökille. Huomenna on jo suunnittelupalaveri ruokahankinnoista. Eli syöminen jatkuu. Töihin sitten ens maanantaina, mutta ei kuulkaa ahista yhtään :) Ihan kun olis ollu jo pidempään lomalla, vaikka oon ollu vasta reilun viikon. Ihmeellistä!

maanantai 16. kesäkuuta 2014

Ja taas meinas käydä perinteiset!

Eilen illalla käytiin syömässä kävelykadun sivukadulla, ravintoloita täynnä olevalla Nevizade kadulla. Sisäänheittäjillä oli löhes taistelu käynnissa. Me mentiin sinne missä oli vähiten aggressiivista meininkiä. Kalle on täällä innostunut syömään kalaa ja olisi nytkin tilannut jonkun valtavan vaaleanpunaisen lättänäkalan (turbot??), mutta tarjoilija onneksi kertoi sen painavan yli 2 kiloa. Olisi riittänyt meille kaikille. Ja ylikin. Tilattiin sitten "vaan" kolmet alkupalat ja pääruuat. Jälkiruokakin syötiin, mutta vasta kulmakahvilassa.

Aamulla huomasin, että leipä on homeessa! Eipä hätää. Ainoa ongelma oli päättää kumpaan kauppaan menisin, kun kotiportailta on kauppoja molemmilla suunnilla 50 metrin päässä. Valitsin papan kaupan, mutta siellä olikin nyt mummo, jolta ostin leivän. Hintaa 1 liira.

Tähtäsimme klo 10.50 Prinssisaarille lähtevään lauttaan. Lauttamatkan voi maksaa Istanbulcardilla, vilauttaa vaan portin lukijassa, ja kortin alennuksen jälkeen 45 minuutin matkalle jäi hintaa vajaat 3 euroa. Hitaampi lautta olisi ollut vielä halvempi. Prinssisaaret ovat istanbulilaisten paremman väen kesäkohde. Saaria on kaikkiaan yhdeksän, mutta neljälle isoimmalle menee lautta. Valisimme Buyukadan, joka osoittatui kauniiksi turistirysäksi. Viikonloppuna saarille ei kannata suunnata kuulemma lainkaan, kun kaikki paikallisetkin ovat liikkeellä. Nytkin oli jo pikkukaduilla ruuhkaa, vaikka lautta oli puoli tyhjä. Tosin lauttoja tulee kymmeniä, itse asiassa kohta lähemmäs sata, päivässä.

Saarilla ei ole ollenkaan autoja eikä mopoja. Väki kulkee polkupyörillä, joissa monessa näkyi olevan jonkinlainen apumoottori. Turisteja kyyditään saaren ympäri hevoskärryillä. Pidimme ensin eettisen pohdinnan aiheesta mennäkkö mukaan tähän turistibisnekseen, kun jotkut olivat sitä mieltä että hevosia ei välttämättä kohdella hyvin. No, mukavuus voitti tällä kertaa. Ei jaksettu vuokrata polkupyöriä, kun siinä olis tullut hiki. Meille osui taas kuskiksi vanha pappa, jonka hevoset näytti oikein kauniilta, terveiltä ja hyvinvoivilta. Hypättiin siis kärryihin. Kierroksella kierrettiin koko saari ja se kesti reilun tunnin. Upeita remontoituja pitsihuviloita, kauniita puutarhoja, kukkia. Saaren toisella puolella ei ollut asutusta lainkaan, pelkästään metsiä piknik-paikkoineen, kalliota ja merta. Ja sitten ne hevostallit... Tai oikeestaan hallit, pihat lantaa täynnä. Kyllä niitä heppoja siellä miehet näkyi harjaavan, mutta ei se kyllä mitään yksilöllistä hoitoa ollut. Puhdasta bisnestä. Ja mä kun niin luulin, että se pappa pitää niitä hevosia takapihan tallissa. Kuulin välillä, kun se juttelikin niille, mutta huomasin, että se puhukin puhelimeen. Oikeesti pappa kyllä kohteli hevosia hyvin. Antoi jolkotella hiljakseen eikä käyttänyt raippaa (kyttäsin oikein).

Ajelun jälkeen vähän käveltiin ja ihmeteltiin ihmisvilinää. Syömään suunnattiin rantaravintolaan, ei ihan niihin ekoihin kuitenkaan. Ei nyt niin turisteja olla. Kalle halusi taas kalaa!! Tällä kertaa skorpionikalaa. Kalasta riitti meille kakille, kun alkupalatkin kiskaistiin. Kalan kanssa oli "special sauce", vähän itämainen vivahde. Oli hyvää. Ja oli hintaakin. Ja nyt vasta kävi se, mitä on tässä vähän odoteltu. Kalaa peratessaan Kalle huitaisi  sekä cociksen että veden pitkin pöytäliinaa. "Kävi niin kun Pialla pienenä" olis Veikko-vaarini todennut. Eikä tässä vielä kaikki. Lähdettiin  ravintolasta tummien pilvien ja sateen uhan (eka kerta täällä) kiirehtimänä vaan ihan pienelle kävelylle rantakatua pitkin. Kun tultiin hetken päästä takaisin, niin ravintolan tarjoilija nähdessään Kallen hihkaisi "Your SUNGLASSES!!!!" Jee!!! Kalle on tässä lajissa jo ammattilainen. Ainakin Heideparkin vuoristorataan, taksiin Marselleissa, muutamiin kauppoihin ja ravintoloihin on laseja jäänyt. Välillä en suostunut ostaan kuin halpiksia, mutta nämä oli Madeiralta marraskuussa ostetut Raybanit. Huh, huh...

Nyt ollaan taas jo kotona ja lähtöselvityskin tehtynä huomiselle lennolle. Onnistuin ekan kerran lähettämään boarding passit kaikkien puhelimiin. On tämä maailma ihmeellinen. Ei enää tarvita paperiakaan. Kysyin muuten vuokraemännältä mitä me tehdään roskiksille, kun tässä ei näy kadulla mitään pönttöjä (paitsi me). Vastasi "leave it to the doorstep, some GUY PICK THEM UP EVERY DAY :) Näin täällä. Joku kiipeää 77 porrasta hakeen roskat oven takaa.





sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Ei enää yhtään isin typerää palatsia!!!

Helle sen kun jatkuu ja sitä myöten aurinkoiset aamut parvekkeella. Tänään on tosin tuullut aiempaa enemmän. Äsken piti laittaa jo terassin ovi pienemmälle, kun meinasi tukka irrota päästä. Lämmintä on kyllä vielä 25.

Aamulla oltiin jo kymmenen aikaan Dolmabachen palatsissa. Yritin tilata lippuja ensin netistä - ei onnistunut. Sitten puhelimella, mutta kun en ymmärrä turkkia ja joku vastaaja siellä vaan puhui, niin käveltiin vasn portille. Lippuja ei tarvinnut jonottaa, mutta opastettuja kiertoja jonotettiin vajaat puoli tuntia per kierros. Palatsi on valmistunut 1856 ja toiminut hallintopalatsina Topkapin palatsin jälkeen sekä Ataturkin Istanbulin tukikohtana. Ataturk myös kuoli siellä maksakirrosiin 1938. Hoitajaa kiinostaa aina kuolinsyyt... Palatsissa on 285 huonetta eli melkoinen pytinki Bosporinsalmen rannassa.

Otettiin tietenkin molemmat mahdolliset kierrokset Petrin toiveesta. Ensin oppaan perässä n. 50 ihmisen ryhmässä julkinen puoli ja sitten jonotuksen jälkeen n. 100 ihmisen ryhmässä haaremi. Huoneet olivat upeita, kultakoristeltuja kattoja, kristallikruunuja (painavin painoi 4,5 tonnia), huonekalut ja matot paikallaan. Harmi oli se, että omaan tahtiin ei voinut kierrellä vaan mentiin kuin karjalauma. Eikä kuvia saanut ottaa. Tottelinkin tällä kertaa. Vaikka palatsi yksi upeimpia näkemiämme rakennuksia olikin, niin Petrikin totesi, että onkohan näitä nähty jo liikaa. Kallen kommentti on otsikossa.

Palatsin jälkeen piipahdimme vielä Sultanahmedin puolella maustebasaarissa. Mitään ei ostettu, tietenkään. Kunhan katseltiin. Syötiin lounaaksi oikeen döner kebabit, paitsi Kalle otti iskenderin. Hyviä oli, mutta ei ole Aben voittanutta. Kaikki kebabib ystävät siis Nokialle kirjastoa vastapäätä Toivontorille! Kotiin tultiin ratikalla ja kiivettiin taas ne tutuksi tulleet 300 + 77 rappusta.

 Iltapäiväkahvilla käytiin kotikadun suloisessa kahvilassa. Täällä on joka nurkalla kauppa tai kahvila. Lähikaupan mies kertoi, että hänellä oli joskus suomalainen tyttöystävä, jonka tapasi parturissa Alanyassa "many, many years ago". Muutama sana suomeakin taittui. Pääasiassa täällä ihmiset on tosi ystävällisiä ja auttavaisia. Mm. Istanbulcardin latauksessa saimme heti apua, kun muutaman sekunnin pölvästin näköisenä pyörimme automaatin luona. Neuvoa olemme kysyneet muutenkin turisteina kartta kädessä ja aina on autettu.

Petrin kanssa tutustuttiin myös Taksimin aukioon ja sen ympäristöön, kun ei oltu vielä tarpeeksi kävelty. Nyt pieni lepo ja kohta syömään. iPadin bloggeri taas temppuilee, niin että huonompihermoinen olis jo kiskassu koko hörpäkkeen parvekkeelta Aasian puolelle. Mutta minä se jatkan sitkeesti tällä kertaa iPhonella. Enää yksi kokonainen päivä turkkia ja sitten kohti Suomen helteistä juhannussäätä :)


lauantai 14. kesäkuuta 2014

Modernia taidetta, kissoja ja poliiseja

Parveke aamuaurinkoon on niin mun juttu! Taas nautin pari tuntia olostani ja kevyestä kesälukemisesta ennen muiden heräämistä. Koska Istanbulissa on päivällä lämpöä arviolta 25-27 (tänään Forecan mukaan 28), on onni ettei parveke ole etelään eikä ilta-aurinkoon. Ehken edes minä pystyisi hikipäässä auringosta nauttimaan. Tässä asunnossa ei ole ilmastointia, mutta kämppä on läpi talon, joten tähän saa hyvän ristivedon. Ja aina on sen verran vetänyt.

Kalle jäi vielä kämpille heräileen, kun me lähdettiin Petrin kanssa päivän ensimmäiselle kävelyetapille kohti Galatan tornia. Seikkailtiin pahenevassa kuumuudessa paikallisasutuksen keskellä ensin alas lähelle rantaa ja sitten jyrkästi ylös Galatan tornille. Kyllä tuli taas todistettua, että Google maps ei ymmärrä korkeuseroista ja niiden vaikutuksesta kävelymatkaan yhtään mitään. Ihan vaan kiven heittohan sitä matkaa kartan mukaan oli. Haluan nähdä sen, joka sen kiven heittää...

No, onneksi Galatan torniin ei ollut jonoa ja huipulle kulki hissi. Torni oli samanlainen kuin sata muuta näkötornia, ahtaampi vaan kulkea. Kulkusuunta oli selvästi merkitty nuolilla, mutta aina joku pölvästi tuli vastaan ja ruuhka oli valmis. Meillä kun on niin hyvät näkymät omalta parvekkeelta, että taidettiin olla jo kyllästettyjä näköaloilla. Ei ihan hirveesti siis innostuttu. Tornissakin olisi ollut kahvila, mutta tultiin kuitenkin alas aukiolle cappucinoille. Tai ei Petri siis vieläkään kahvia juo.

Kävelykatua pitkin lähdettiin siiten kotiin päin ja ihme tapahtui: innostuin shoppailleen! Kävin yhdessä kaupassa, sovitin yhtä t-paitaa (kuvassa todiste harvinaisesta tapahtumasta) ja yhtä mekkoa. OSTIN MOLEMMAT!!! Petrikin osti t-paidan.

Oltiin luvattu Kallelle lounas joku päivä KFC:ssä ja tämä oli nyt se päivä. Kallen täytyy AINA kerran reissussa päästä KFC:hen, jos sellainen on lähettyvillä. Ja kyllä se meillekin passasi. Kerrankin tilattiin sopivasti. Yleensä puoliväkisin vedetään viimesiä. Eikös joskus niin hoettu,  että syökää kanaa? Me syötiin.

Virkistyttiin niin kanasta, ettei Petrikään tarvinnut päiväunia, vaan suunnattiin suoraan modernin taiteen museoon, jota Kalle oli toivonut. Tietenkin mentiin kävellen. Mitään en taiteesta ymmärrä ja ehkä siitä syystä moderni taide vetoaa. Museoon oli sisäänkäynti rakennustyömaan ja ison parkkipaikan läpi, meinasi jo usko loppua. Mutta löytyihän se. Maalauksia, tilataidetta, erittäin vaikuttava valokuvanäyttely ja fiminpätkiä. Yhdessä näytettiin miten eläin täytetään aina nylkemisestä lähtien. Mielenkiintoista... Käytiin myös museon kehutussa terassikahvikassa, josta oli näkymät Bosporinsalmelle. Tai oli ja oli. Valtava risteilyalus oli parkkerannut juuri museon kohdalle eikä nähty kuin sen kylki. Edes hytteihin ei nähnyt sisään. Tylsää.

Ja sitten taas kävellen eteenpäin. Mentiin niin läheltä rantaa kuin päästiin Galatan sillan juureen, sieltä vanhalla Tunnel-junalla kävelykadun päähän. Petri oli aivan otettu siitä kuinka paljon positiivista huomiota keski-ikäinen hyvinsäilynyt mies paikallisissa naisissa herättää, kunnes heräsi karuun totuuteen. Kalle käveli vierellä. Kenellehän ne katseet olikaan?? Maailmakin parani taas, keskustelussa no 3 aiheena mm. valtiot, vallankumoukset ja Neuvostoliiton hajoaminen. Tällä kertaa en osallistunut sanallakaan.

Kävelykadun jatkeena olevalta kadulta löytyi useita musiikkiliikeitä (kiitos vinkistä A&K). Kalle osti kitaraan kieliä ja plektroja. Harmittelivarmaa, että ei ole kitaraa mukana. Vierotusoireita. Mieli tekisi nyt puoliakustista kitaraa, mutta kun kotona on jo kitaroita joka lähtöön. Siis näin asiantuntemattoman mielestä. Mutta ei siis juuri tähän lähtöön.

Nyt ollaan kotona (siltä todella tuntuu) ja levätään hetki ennen kun lähdetään syömään. Muutama asia täällä Istanbulissa on erityisesti noussut näinä päivinä pintaan, joten listaan ne tässä:
1. Kissoja on ihan hirveesti: kaduilla, kujilla, autojen katoilla, talojen katoilla. Vastapäisen talon parvekkeella on niitä seitsemän. Alapihalla aamulla emo imetti neljää poikasta. Kissojen ruokintapaikkoja on useita, yksi tässä ihan lähelläkin.
2. Poliiseja on hirveesti, etenkin siellä missä on isoja väkijoukkoja. Esim. tänään kävelykadulla oli kymmeniä, ellei satoja poliiseja, kaikilla konekiväärit (tai mitä kertasinkoja ne on) olalla, osalla myös rynnäkkökilvet. Useita panssaroituja isoja autoja ja tavallisia poliisiautoja.
3. Ihmisiä on hirveesti, sekä paikallisia että turisteja. Suurkaupunki ihan selvästi.
4. Rahaa saa meneen hirveesti, jos haluaa. Mikään halpa kaupunki tämä ei turistille ole. Toki paljon halvempi kuin Suomi, mutta syöminen paremmissa ravintoloissa ei ole ilmaista täälläkään eikä merkkivaatteetkaan. Niitä en kyllä ostaisikaan. Myös pääsymaksut museoihin tekevät lovea budjettiin, mutta kaikesta pitää maksaa. Tää on onneksi mun ykkösharrastus (ja myös ainoa), joten...

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Bosporia ja portaita

Heräsin aamusta aikaisin ja menin omalle parvekkeelle, jonne paistoi aurinko täydeltä terältä. Lämmintä oli jo reilusti yli 20. Selailin Matkalehteä, katselin Bosporinsalmen aamuliikennettä, kuuntelin lintujen laulua ja lokkien kirkumista. Istanbulin heräämistä uuteen päivään.

Ekan kerran tällä reissulla piti ihan ite tehdä aamupala. Uudessa keittiössä sekin on hauskaa. Kovin jäi kyllä vaisuksi, kun ei viitsitty ostaa illalla kuin turkkilaista jugurttia, hunajaa, paahtoleipää ja Kallelle jenkkien suosikkia Nutellaa. Mutta upposihan se.

Puoli kymmenen oltiin jo matkalla kohti ratikkapysäkkiä, joka linnuntietä on tosi lähellä, mutta... Oikeasti välissä on 300 porrasta!!! Laskin. Kyllä ne nyt alas menee, mutta ylöstulo on aika hikistä hommaa. Muutenkin täällä on ihan mielettömät korkeuserot ihan keskustassa. Ratikalla menimme satamaan, siitä Bosporinsalmen lauttaan. Otettiin sellainen kokopäiväjuttu eli 1,5 tuntia laivamatkaa, 3 tuntia maissa pienessä A. Kavagin kylässä ja 1,5 tuntia takaisin. Firma oli nimeltään Sehir Hatlan ja hintaa 20 liiraa Istanbulcardilla. Laiva oli iso ja vanha, ei mikään moderni risteilylaiva aurinkokansineen.

Kauniiltahan ne rannan kylät näytti. Talot oli rakennettu aivan veden rajaan ja onneksi isot hotellikolosssit loistivat poissaolollaan. Aurinko paistoi. Risteilyn päätepiste Mustanmeren kupeessa A. Kavahi oli aika turistirysä, tosin kaunis sellainen. Kiipesimme ensin hirveessä helteessä (en valita) puolisen tuntia ylös vuorenrinnettä vanhalle linnalle. Linna oli kyllä ihan onneton. Pari muuria pystyssä eikä muurien päälle päässyt edes ihailemaan maisemia. Hetken lepäsimme ylhääll varjossa ja ei kun takaisin alas. Matkalla poikkesimme "syömään". Lainausmerkit tulee sittä, että ehdimme tilata jo juomat linnan alapuolen ravintolasta ja sitten yritimme tilata ruokia. Lista oli pitkä, mutta viidestä kysymästämme ruuasta niillä oli YHTÄ! Kiitos, mutta ei kiitos. Siis alas kylään.

Kylässä pääsimme rantaravintolan terassille, jossa ruoka oli ihan OK. Kalle tilasi jotain kalaa, jonka nimi ei kertonut meille mitään. Tarjoilija sanoi tarkennusta kysyttäessä, että "grilled" ja näytti käsillään n, 20 cm mittaa. Sellasista kalaa siis. Jälkkäriksi jätskit kadulta ja takaisin laivaan. Kolme tuntia meni nopeasti. Laivamatka meni mukavasti. Petrin kanssa nautittiin masemista, otettiin aurinkoa ja valokuvia. Kalle luki "Money, Dept and The New World Order". Itse en ehkä ihan pitäisi kirjaa lomalukemisena, mutta makunsa kullakin. Nietzsche jäi sentään kämpille.

Kiivettiin sitten taas "kotiin" tullessa ne 300 porrasta. Eikä siinä vielä kaikki. Laskin, että tähän asuntoonkin on 77 porrasta! Ei siis hissiä. En toisin käyttäisi vaikka olisi, mutta... Vaaraa piilee, että täällä menee ihan ylikunnon puolelle.

Illalla käveltiin vielä Istiklal kävelykatua ähes päästä päähän. Valtavasti oli populaa liikkeellä. Kalle ja Petri piti poliittisen väittelyn osan 2. Aiheena nyt mm. työttömyyskorvaus, paskaduunit, rikkaat hyväntekijät, työn arvostus. Pakko oli vähän itsekin osallistua. Mulla kun on niin hyvä työ & työkaverit. 

Löydettiin kävelykadun poikkikadulta erittäin hyvä tuokapaikka: Rumeli meyhanesi. Tarjoilija oli ystävällinen ja osasi sanan suomeakin: lonkero. Hyvä ruoka & parempi mieli. Jos se nyt tästä enää paremmaksi voi muuttua. Nyt ollaan jo asunnolla ja TELKKARIKIN toimii! Näkee jalitsuakin. Laitoin eilen illalla viestiä vuokraemännälle, että kuinka saadaan telkkari toimimaan. Ilgi antoi ohjeet sähköpostilla ja laittoin tänään vielä viestin perään, että tuliko kuntoon. Huolehtivainen vuoraemäntä meillä.

torstai 12. kesäkuuta 2014

Me muutettiin Ilgin asuntoon!

Aamulla Kalle sai nukkua vähän pidempään ja vasta kymmenen jälkeen lähdettiin kohi suurta basaaria. Kävellen tietty, kun ei matkaa ollut kuin reilu kilometri. Matkalla poikettiin apteekkiin, kun olin unohtanut Kallen aknelääkkeet kotiin. Kiitti vaan äiti -olisit voinut itekin huolehtia - keskustelu oli jo käyty tulopäivänä. Yhtäkkiä sain loistoidean, että täältähän saa varmasti kaikkea, ilman reseptiä ja puoli-ilmaiseksi. Piti paikkansa! 30 tbl Apocykliiniä vastaavaa 5 liiraa eli alle 2 euroo. Nyt on pojalla lääkkeet.

Basaarissa kierreltiin, ihmeteltiin ja eksyiltiin. Petri aloitti shoppailun, mutta siitä ei voi nyt tarkemmin kertoa, kun Annika & Kimmo lukee tätä blogia (näätte sitten Porvoossa). Olishan siellä ollut vaikka mitä, mutta kun ei vaan pysty! Yllättävän siistiä ja väljää käytävillä, ihan toista kuin Kusadasissa joskun 80-luvun lopussa. Paluumatkalla hotellille hörpättiin vielä kahvit ja cocikset. Me Petrin kanssa vasta huomattiin, että pullossa luki todellakin, että Koka-Kola. Kalle oli huomnnut jo aiemmin, mutta ei ollut sanonut mitään, kun ei kuulemma jaksanut meidän kuivia vitsejä aiheesta.

Saatiin pitää huone vähän pidempään ihan vaan kauniisti pyytämämällä (Of course it's possible for you Madame) ja ennen yhtä tsekattiin itsemme ulos. Hetken piti taksia odotella ja Petri jo ajatteli, että meitä viilataan linssiin. Petri ja ulkomaiset taksit ei sovi kertakaikkiaan yhteen. No, taksi tuli, myöhässä ja Istanbulissa jumalaton ruuhka. Perille päästiin kuitenkin Ilgin asunnolle lähelle Taksimin aukiota. Tai ei nyt perille tälläkään jertaa, mutta lähelle. Petri kuntoili lähes 20 kg painavan kassin kannsa neljänteen kerrokseen ja se todellakin kannatti!

Asunto on aivan ihana!!! Kolme huonetta ja keittiö. Todella hyvällä maulla remontoitu ja sisustettu, tyylikäs, iso parkeke, upeat näkymät Bosporin salmelle. Hinta-laatusuhde todellakin kohdallaan. Me maksettiin tästä 80€ yöltä, nyt hinta on noussut 100 euroon. Ei ihme. Ilgi oli erittäin ystävällinen, mutta tuntui oudolta, että hän otti matkalaukkunsa ja lähti evakkoon, kun me saavuttiin. Missähän se nukkuu nyt? Ilgi oli myös kaunis eli vähän kompensaatiota hotellin respan ihanan pojan jälkeen.

Lounaalle lähdettiin kohti rantaa, ihan perushuttua, mutta OK. Sitten päiväunet (tällä kertaa vaan yksi meistä), loput rentoutui parvekkeella. Petrin kanssa lähdettiin tutustumaan vielä ympäristöön ja sukkuloitiin tiemmme Istikal kävelykadulle. Oli siellä menoa ja meninkiä. Petrille pamahti päälle shoppailuvaihde ja muutama kauppa käytiin ennen kuin löytyi just oikeenlainen valkoinen lyhythihainen paita. Mutta löytyi. Helpotti. Samalla löydettiin myös kiva pikkukatu täynnä ruokapaikkoja ja sinne mentiin sitten syömään, kun haettiin ensin jälkikasvukin mukaan. Ruoka oli hyvää, mutta vähän tuli tunne, että laskussa viilattiin linssiin, joten tippi jätettiin antamatta. Niinhän se menee.

Nyt ollaan jo takasin asunnolla ja miehet tappelee telkkarin kanssa. Ei näy mitään ja eikös siellä ala
 kohta jalkapallokin? No, kaikki ei voi olla täydellistä. Pari firman sähköpostiakin pitää vielä lähettää. Ei sitä ihan kokonaan voi lomalla olla.

Ai niin. Aamulla tuli Ninalta tieto, että Kalle pääsi Hatanpään lukion musiikkilinjalle. Jippii!!! Kyllä me melkein jo arvattiin, mutta kyllähän sitä aina loppuun saakka vähän jännittää. Nina oli jo toimittanut todistuksenkin Hatanpäälle ja hoitanut kaikki valinnaiskursseista löhien mallikkaasti. Kiitos Nina <3



keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Sultanahmedin ihmeitä Porvoon mitalla

Aamulla herätin molemmat seuralaiseni sovitusti klo 8. Nuorempi oli kokolailla naama nurinpäin: eikö lomallakaan saa nukkua. No, ei tietenkään saa!! Hotellin aamupala aurinkoisella kattoterassilla maistui muille, paitsi sille joka oli ajatuksissaan vielä peiton alla. Hotelli muuten osoittautui loistovalinnaksi: muutaman minuutin kävely suosituimpiin nähtävyyksiin, mm. Hagia Sofia naapurikorttelissa.

Yhdeksältä oltiin jo päivän ensimmäisessä kohteessa Topkapin palatsissa. Museokorteilla sisään ja suoraan haaremiin ilman jonoja, kun olin sellaisen vinkin Tripadvisorista lukenut. Topkapın palatsi on Istanbulissa sijaitseva palatsi, joka toimi vuosina 1465–1853 Ottomaanien valtakunnan hallintopaikkana, sanoo Wikipedia. Ja upea palatsi olikin: useita rakennuksia, upeasti koristeltu jalkavaimojen haaremi, huvimajoja, puutarhoja, ruusuja, jalokiviä ym. Ja aivan paraatipaikalla Bosporin salmen rannalla. Pari tuntia kului kierrellessä ja nuori mieskin jo pikkuhiljaa heräili.

Seuraava kohde oli aivan naapurissa eli Hagia Sofia. Kirkoksi rakennettu 537, mutta muutettu moskeijaksi 1453. Nyt rakennus on museona. Täällä museopassit osoittivat toimivuutensa. Jono oli sen verran pitkä, että oltaisiin varmaan vieläkin jonossa ilman niitä. Upeahan sekin oli, osin remontissa sisätiloistaan. Kaksi nähtävyyttä vaati pienen paussin ja cappucino maistui vallan hyvältä. Kalle meni hotellille lepäämään ja me löhdettiin Petrin kanssa katsastaan naapurustoa jalkaisin. Huomattiin, että Istanbulissa on ainakin 100 000 ruokapaikkaa! Vieri vieressä isompaa ja pienempää ja sisäänheittäjistä osa on ärsyttävän innokkaita. Tää on just sitä Turkkia mikä ei iske meikäläiseen. Muuten Istanbul on kyllä toista maata kuin rantakohteet.

Hetken harhailun jälkeen haettiin Kalle hotellilta, mentiin lounaalle ja sen jälkeen päiväunille. Nukuttiin ihan KAIKKI. Ihmeellistä, joka mut tuntee. Päiväunien jälkeen suunnattiin parin minuutin päähän Basilica Cisterniin. Se on maanalainen vesisäiliö, johon mahtuisi 100 miljoonaa litraa vettä! Onneksi vettä oli nyt vähän vähemmän, niin ei hukuttu. Vesisäiliön kattoa kannatteli pylväät, jotka oli kauniisti valaistu, veden päälle oli rakennettu kävelysillat ja vedessä uiskenteli kaloja. Pimeydessä soi tunnelmallinen musiikki. Ainoa romanttisia tunnelmia vähän veroittava tekijä oli lapsiryhmistä lähtevä innostunut ja vähemmän innostunut kiljunta. Joka tapauksessa mun suosikkini. Täällä oli kuvattu Bond-leffa "From Russia with love". Mikä sekin on? Venäjältä rakkaudella? Kalle sanoi, että se on James Bond Istanbulissa. Ihan suora käännös siis :)

Vesisäiliöstä parin minuutin päässä oli vielä Sininen moskeija, jonka ovella hetken odotimme rukoushetken päättymistä. Muslimithan rukoilee viisi kertaa päivässä ja moskeija on suljettu aina 45 min ennen ja 30 min jälkeen rukousajankohdan. Tarkkaan pitää siis turistin käyntinsä ajottaa, jos meinaa sisään päästä. Olimme hyvin varustautuneita moskeijakäyntiin, kun mulla oli huivi ja kaikki. Tai siis niin luulimme, kunnes Kallea lähestyi takavasemmalta moskeijan sisällä mies, joka kysyi: "Where is your scarf?" Hieman oli miehellä hölmistynyt ilme, kun Kalle kääntyi ja mies huomasi, ettei se enkelikiharainen ilmestys ollutkaan nainen :) Pyyteli kovasti anteeksi, mutta lohdutin että "You are not the first one". 

Ja kun kerran vauhtiin päästiin, niin ladattiin Istanbulcardiin lisää rahaa ja otettiin ratikka alle. Kätevä oli tämäkin kortti, vähän kun Lontoossa Oyster, mutta tätä pysty käyttään kaikki kolme. Portista vaan sisään ja kortti seuraavalle. Täällä on siis ratikkapysäkillekin portit. Ratikalla mentiin Galatan sillan juureen ja siitä sillalle ihmettelemään kalastajia ja Bosporin laivaliikennettä. Silta on kaksikerroksinen ja alatasolla oli kymmeniä ravintoloita, joiden sisäänheittäjät vasta päällekäyviä olikin. No way! Sillalta tultiin jalkapatikassa hotellille. Ihan summamutikassa osattiin takaisin. Pieni hiki pukkasi pintaan, kun lämmintä on n. 25, joten suihkun ja levon kautta syömään. Taas. Kallen tehtävä oli valita iltaruokapaikka ja Tripadvisorista (yllättäen) valikoitui ravintolaksi Babylonia Garden. Hyvää oli. Ja tällä kertaa jaksettiin jälkkäritkin.

Nyt maataan jo vattan vieressä hotellilla. Ei puhettakaan, että bilettäis enää missään tähän aikaan.  Mistähän tää kertoo? Huomenna vaihdetaan maisemaa "uudelle puolelle" Ilgin asuntoon. Pidetään peukkuja, että olis hyvä valinta. Kiitokset muuten kaikille kommentoineille! Taas on sama ongelma kuin aiemmassakin blogissa, että vastaukseni kommentteihin häipyy jonnekin ulkoavaruuteen, sorry. Jatkakaa silti sitkeesti. Niin mekin. Ihana reissu :)

tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kovaa kävelyä ja teetä papalta

Eilen illalla tehtiin vielä iltakävely Göremen kylän yläpuolelle näköalapaikalle. Auringonlasku jäi näkemättä, kun pilvet peittivät taivaan. Päivällispaikan sai Kalle valita ja valitsi ravintolan, joka oli auki viidettä päivää. Ravintolaa piti kaksi mummoa, ruokalista oli vaan turkiksi ja listalla oli ehkä kuusi ruokaa. Eikä hintoja lainkaan. Englantia mummo osasi sen verran, että vastasi kaikkeen "Yes - meat". Onneksi lihaton lokakuu meni jo. Oltiin ainoat asiakkaat ja palvelu oli sen mukaista. Alkupalaksi tuotiin tsatsikia, vihersalaattia ja kori täynnä leipää "it's free". Ruoka oli hyvää kotiruokaa, annoksissa kokoa niin, että ei voinut ajatellakaan ottavansa jälkiruokaa eli "ricepudding", ainoa jälkiruoka listalla. Laskua odotimme jännityksellä... 75 liiraa, ei paha. Hyvä mummot!

Aamulla herätin Petrin ennen kuutta ja menimme hotellin kattoterassille katsomaan laakson yllä leijuvia palloja. Pakko oli vielä ottaa kuvia, on se niin ihmeellistä. Sitten vielä unta palloon (siis joillekin) ja aamupalalle yhdeksän jälkeen. Cihan oli onneksi vielä hengissä, valitteli että aina sattuu kylkeen kun nauraa tai kääntyy nukkuessa. Varma diagnoosi: kylkiluun murtuma (kokemusta on). Käskin mennä kuitenkin vielä lääkäriin. Aamupalan jälkeen tavarat kasaan ja kävelylle.

Piti vaan pieni lenkki heittää, mutta kuinkas kävikään. Innostuimme tarpomaan tuntitolkulla. Alkumatka meni nopeasti, kun Petri ja Kalle intoutuivat taas kerran poliittiseen ja maailmanpoliittiseen keskusteluun aiheinaan mm. rikkaiden oikeudet, väestönkasvu, rahan mahti, hiilijalanjälki, vihreiden nousu politiikassa. Itse osallistuin ainoastaan keskusteluun luomuruuasta. Tunnin vaelluksen jälkeen laaksosta löytyi "tea garden", todella keskeltä ei mitään. Kahvilaa piti vanha pappa, joka sanoi että olimme päivän ensimmäiset asiakkaat. Tilasimme Kallen kanssa teet ja Petri appelsiinimehun, jonka pappa puristi tuoreista appelsiineista. Hintoja ei täälläkään ollut tietenkään missään. Kaupan päälle pöytään kannettiin pikkuleipiä ja maapähkinöitä. Pappa piti meille tietokilpailun, kuulimme mm. olevamme Kyyhkyslaakossa, joka tuli yllätyksenä. Meillä ei siis tietenkään ollut mitään karttaa mukana. Ei me tarvita (= kuuluisat viimeiset sanat). Koska Kalle tiesi, että Turkin eka pressa oli Ataturk, mä tiesin että pääkaupunkin on Ankara ja Petri yhden rajanaapurin, niin saatiin kaikki lahjat! Ataturk-avaimenperä ja pari patsasta. Lasku oli 11 liiraa!!! Annettiin 15. Oli niin söpö pappa <3

Laaksosta päästyä avautui edessämme korkealle kukkulalle rakennettu kylä ja linna, jota Petri oli jo ensimmäisenä päivänä ihaillut. Sinne!! Kylä oli Uchisar, täynnä ihanan (ja kalliin) näköisiä rinteeseen rakennettuja hotelleja, just Nupun makuun. Pieniä kivettyjä katuja, upeita maisemia. Linna oli ollut aikanaan suuren kylän keskus, mutta eroosio tuhosi sitä ja ihmiset olivat kaikonneet muihin kyliin. Mutta kyllä nyt taas oli elämää. Linnan huipulle oli rakennettu portaat ja ylhäältä avautui todella huikeat näkymät. Kuva tämän päivityksen lopussa, jos nyt onnistuu..

Linnasta laskeuduttua patikoimme tietä pitkin melkoisessa paahteessa takaisin Göremeen. Ei aavistustkaan paljon tuli kilometrejä, mutta paljon. Tuli todistettua, että kyllä sitä Conversen tennareilla ja farkkuhameella kuulkaa ihan hyvin vaeltaa. Just ehdittiin vielä syömään ja takaisin hotellille ennen kun lähti kyyti lentokentälle. Taas turkkilaisin siivin ilmaan ja Istanbuliin.

Kentällä piti olla vastassa taksi, mutta kuinka ollakaan: ei ollut Stenvikin nimeä yhdessäkän lapussa. Ystävällinen nuori mies soitti taksifirmaan ja selvitti asiaa ja sielä mies sanoi, että en ole vahvistanut varausta. Vaikka kädessäni oli printattu viesti: Your reservation is confirmed. Joopa, joo. Sanoi että
kaikki autot on nyt ajossa, menee 45 minuuttia, että taksi tulee. FORGET IT!! Otettiin sitten tavallinen taksi alle, joka sattui oleen rehellistä sorttia ja päästiin hotellille loppujen lopuksi halvemmallakin, tai ei nyt ihan hotellille, kun ajoi väärälle puolella Hagia Sofiaa. No, siitä oli viiden minuutin kävely.

Hotelli on The Empress Theodora hotel Sultanahmedissa, aivan Hagia Sofia vieressä. Just remontoitu, vessasta puutuu vielä kynnys. Respan poika oli söpö, plussaa siitä. Samoin vaatekaapista. Hammasmuki olisi vielä kiva lisä. Perillä oltiin lähempänä yheksää, joten syömään suunnattiin tähän lähelle. Ruoka oli hyvää ja reissun kalleinta myös. Täällä on selvästi lämpimämpää iltaisin kuin Göremessä, ei tarvi pitkähihaista. Pienen kävelyn ja parin valokuvan jälkeen taas hotellilla. Unta palloon kohta, herätys on aamulla klo 8. Eli ihan inhimilliseen aikaan, suuntana Topkapin palatsi.

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Ilmalentoja - ihan tuplasti

Eiliseen vielä sen verran, että iltapäivällä otettiin jalat alle ja käveltiin Göremen ulkoilmamuseoon. Museossa näki kymmeniä luolakirkkoja, suurin osa 1000-luvulta. Kirkot oli kaivettu luoliin ja koristeltu freskoin, mutta muutaman nähtyä oli kyllä nähnyt ne kaikki. Pieni patikkaretki vielä päälle, hotellille ja illalla syömään. Ruoka on hyvää, vaikka maustetumpi intialainen kyllä itselleni vielä paremmin maistuu. Jaetut alkupalat, pääruuat ja juomat (lasi viiniä, paikallinen Efes olut, cocis ja vesi) n. 35€. Intian mittapuussa hirmu kallista, Suomen mittapuussa ei niinkään.

Aamulla oli herätys 4.00, tosin heräsin jo 1.30 etten vaan myöhästy! Näin unta, että ostin 60€:lla lyhytkarvaisen persialaiskissan, jolla oli NELJÄ SILMÄÄ!!! Hei unitutkijat: mitä se tietää?? 4.15 bussi haki meidät Turhiey ballonin toimistolle, pikainen aamupala, nimet koneele (ei sitä nyt enää mitään paperia käytetä), takaisin autoon ja 7km kylän ulkopuolelle. Kuumailmapallo täytettiin silmiemme edessä ja sitten päästiin koriin. Kori oli jaettu neljään osaan, 5 ihmistä per osio. Yks mummo ja pappa tuli meidän "sektoriin", vaikka kiipeäminen kesti kyllä ikuisuuden. Ja sitten ilmaan!

Lentoa ei voi oikein sanoilla kuvailla. Kymmeniä värikkäitä palloja taivaalla, maassa upeat kivimuodostelmat, vanhat luola -asunnot, kyyhkysten pesäaukot, kuivuneet joenuomat... Korkeimmillaan oltiin 600 metrin korkeudessa. Tunti ja 9 minuuttia lennettiin ja laskeuduttiin kauniisti suoraan Hiluxin peräkärryyn! Uskomatonta taituruutta. Lennon jälkeen kaikille (siis myös Nupulle) tarjottiin lasi shamppanjaa. Heti siis sen jälkeen, kun pappa oli vihdoin saatu kammettua korista.

Ja vähän niin kuin mainoksessa: eikä tässä vielä kaikki! Nupun oli tehnyt mieli mönkkäriajelulle ja kun se kohtuuhintaan hotellista (tässä on siis kyllä vaan 5 huonetta, mutta hotelliksi ne tätä sanoo) järjestyi, niin tietty mentiin. Otettiin kaksi mömkkäriä eli Nuppu ajoi yhtä, Petri toista ja minä Petrin tarakalle. Hotellin omistaja nuori mies Cihan lähti oppaaksi ja matkaan mukaan äiti ja tytär jenkeistä. Puhuvat kyllä niin amerikkaa että. Ja todellakin puhuvat! Etenkin tytärtä ei pysäytä mikään.

Aikamoista vauhtia lähdettiin oppaan perään. Jenkkiäiti oli hyvä kuski eikä suomalaiset miehet tietenkään toisiksi jää. Nähtiin kauniita laaksoja ja maisemia mm. Rex valley ja Rose valley. Lisäksi lisänimen Love valley saanut laakso, jonka pohjalla oli kymmennittäin... miten sen blogiin vois laittaa... No, siis valtavia JORMIA tanassa pystyssä. Matkaopas -lehti sanoi niitä fallossymbleiksi.

Kesken reissun alkoi sataa ja ukkostaa, joten Cihan lisäsi vauhtia. Vähän väliä nuori mies yritti trhdä vaikutusta nuoreen jenkkityttöön tekemällä jos jonkinlaista kiemuraa ja luistatusta. Itku pitkästä ilosta voi nyt sanoa. Yksi kieppi liika ja: jätkä lensi korkeessa kaaressa yli mönkkärin, mönkkäri nurin, peilt vaan sinkolivat (selvisi miks ei Nupun mönkkärissä oolut peilejä alunperinkään) , mies mätkähti maahan ja ilmat pihalle. Olis voinu sattua mitä vaan, mutta raapaleilla ehkä selvisi. Saattoi kyllä kylkiluitakin murtua. Onneksi oli paikalla toinen mönkkäriporukka, jonka opas tarkisti vammat (sekä miehen että koneen) ja päästiin jatkamaan takaisin hotellille. HUH, HUH...

Kaiken seikkailun jälkeen turkkilaista pizzaa, pölyt pois suihkussa ja nyt taas hotellin kattoterassilla auringossa. Olipa päivä! Eikä tää ole vielä ees lopussa :)

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Perillä!

Mistähän aloittaisi... Turkkilaisin siivin lennettiin ongelmitta Istanbuliin. Lentokoneruoka oli taas hyvää ja käytin hyväkseni saavutettuja etuja eli tilasin SEKÄ punkkua ETTÄ valkkaria. Valkkarin laitoin kassiin yömyssyksi hotellille. Säästö se on pienikin säästö.

Kentältä taksi alle ja hotellille. Airport Best oli ihan hyvä yhden yön hotelli, edullinen, 10 minuuttia lentoasemalta. Petrin kanssa tehtiin vielä pieni kierros naapurustossa ja haettiin yöpalaksi... jotain. Ei muistu nimi mieleen, mutta euron kappale maksoi. Klo 4.28 herättiin, kun minareetista kuuluin sen maan kauhea älämölö! Luulin että ne vaan kutsuu rukoukseen, mutta sehän oli se rukous! Paljon oli rukoiltavaa, maailma oli varmasti ainakin hetken parempi. Vähän yli viiden olitiin jo kentällä ja 7.00 lähti lento Kayseriin. Turkkilaiset on kahdessa asiassa samaa maata kuin intialaiset: kun koneen pyörät koskee maata, klik klik klik eikä kukaan enää istu penkissä. Ja käsimatkatavaroita koskee sääntö: mitä enemmän, sen parempi.

Hotellin järjestämä shuttlebussi toi meidät sitten Palace Cave hotelliin Göremeen, jonka terassilla päivitän tätä blogia. Asutaan ihanassa luolahuoneessa, on kultaa ja hopeeta, koristetta yllikyllin ja poreamme. Ja aivan ihana hotellin kattoterassi. Ensin omistaja piti tietty mainospuheen retkistä, mutta ei nyt sovittu vielä mitään muuta kuin huominen kuumailmapallolento. Lähtö on 4.10 eli ennen muessin huutoa pitää olla jo ylhäällä. Mutta kyllähän sitä nyt lomalla jaksaa.

Ehdittiin jo vähän tutustua Göremeen. Pieni kylä, paljon turisteja mutta myös paikallisia, lähinnä miehiä istuskelemassa teelasinääressä pelaamassa noppaa. Vesipiippuja ei niin päivällä vielä nähnyt, mutta jos illalla. Täällä näkee paljon näitä Kappadokialle tyypillisiä kivimuodostelmia, isompia ja pienempiä "tolppia", joissa ennen oli asuntoja, nyt pieniä hotelleja. Paljon vielä kunnostetaankin. Ruokapaikkoja on vieri vieressä ja maton myyjiä. Mitään ei perinteisesti osteta. Paitsi tietty ruokaa. Syötiin hyvää lammasta ruukussa (ruukun hattu katkaistiin näytöstyyliin miekalla) ja vartaassa. Alkupalaksi tuli LEIPÄ!!! Voi kyllä kirjoittaa ihan tolppakirjaimilla kuten kuvasta näkyy. Hyvääkin oli. 

Tummia pilviä leijuu taivaalla, mutta luvattua ukkosmyrskyä ei ole vielä tullut. Toivotaan ettei tulekaan. Mietitään josko sitä jaksais mennä ulkoilmamuseoon patikoimaan vai pyörittääisiinkö kylällä muuten vaan. Kyllä täällä osa näkyy olevan tosi sporttisia kävelyssuvoineen ja vaelluskenkineen, mutta ei vaan nyt pysty. Ehkä ens lomalla. Tai seuraavassa elämässä. Todennäkösimmin jälkimmäisessä.

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vähän jännitystä peliin!

Lentokentällä odotellaan lähtöä. Kaikki ei mennyt ihan kuin Strömsöössä mutta jos ne sattumukset tuli kaikki tähän alkuun. Eli siis..

Töissä oli vähän hektistä viime viikko, joten iltaisin oli pää kun haminan kaupunki. Onneksi oli lista, niin sai kerättyä tavaroita kasaan. Petri onnistui vaihtaan liirojakin. Tilasin museopassit, yhden taksikyydin, viestittelin vuokraemännän kanssa, hotellien kanssa, katselin säätiedotuksia...Göremeen luvattiin ukkosmyrskyä, joten ei mitään uutta luvassa. Istanbuliin aurinkoa ja +26. Hyvä, hyvä!!!

Tänään aamupäivästä vielä laskutettiin, tehtiin pari tarjousta ja puoli tuntia ennen lähtöä leikkasin vielä Petrin hiukset. Ettei ihan viime tinkaan jäis. Kalle huomasi vaatteita vaihtaessa, että pitää vielä valita mitä musiikkia ottaa mukaan. Vähän myöhässä aikataulusta pösö alle, minä menin rattiin ja kohti Helsinkiä. Mutta...

Pirkkalan lentoaseman kohdalla Petri olis tarvinnu rahapussiaan ja ehkä jo arvaatte. Ei löytynyt ainakaan meidän autosta!!! Siitä mistä johtui se, että rahapussi jäi kodinhoitohuoneen penkille, on ainakin kaksi toisistaan poikkesvaa teoriaa. Mutta olkoon nyt vaikka mun syy. Ei kun rampista ympäri, takaisin kotiin, rahapussi mukasn ja kaasu pohjassa kohti Helsinki- Vantaata. Ehkä siinä volyymitasokin vähän nousi, mutta sopu saavutettiin ja ollaan kaikki kolme nyt odottelemassa konetta. Kalle hämmästeli, että miten me näin nopeesti tää matka tultiin. Mutta saihan siinä laillisestikin ajaa 120 ja mulla on sakkotili tyhjä. On edelleen.

Tavaraa on taas kohtuu vähän. Ruumaan meni perinteisesti yksi kassi. Painoa oli kyllä peräti 16 kiloa, kun Kallen Nietzsche on niin painavaa asiaa. Nyt pääsee koneeseen!!!

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Matkavalmisteluja

Aika on mennyt hujauksessa. Töissä on ollut pientä puuhaa ja on varmaan loman alkuun asti, joten yritän nyt jotain valmisteluja viikonloppuna tehdä. Koneella on vanha pohja reissuun mukaan otettavista tavaroista ja muokkaan sitä aina kohteen mukaan. Meillä toimii hyvin - ei ole viime aikona mitään ihan ratkaisevaa unohtut. Lista lyhenee matka matkalta. Ehkä siinä kohta lukee vaan passi & hammasharja. Matkakassi kärsi pieniä kolhuja Intian reissussa, mutta nyt sekin on yhteistyössä korjattu. Yhdellä laukulla mennään.

Petrikin tänään perehtyi Istanbul-oppaaseen ja löysi kaikkea kiinnostavaa. Yritetään käydä aikakin Topkapin palatsi, Hagia Sofia ja Suleimanin moskeija. Kyselin jo museopassia, jolla pääsee vähemmällä jonotuksella. Kesäaikataulut lautoille ja risteilylle tuli tänään nettiiin eli sielläkin tuli seikkailtua sekä etsiskeltyä ravintoloita Tripadvisorista. Istanbulcard hankitaan, että päästään sujuvasti julkisilla. Mehän vältetään takseja kuin ruttoa! Säätiedotus lupaa aikalailla epävakaista nyt, mutta tietenkin aurinkoa kun me tullaan. Uikkarit voi silti varmaan jättää kotiin, kun ei Istanbul mitään varsinainen rantakohde ole. Mutta eihän sitä tiedä, jos parvekkeelle paistaa :)

Yritin vaihtaa Turkin liiroja Forexissa ja mitä tapahtui!!!!! EI LIIRAN LIIRAA! Uskomatonta! Onneksi muistin, että kaimani oli just sillä hetkellä Turkissa, laitoin fb:n kautta viestiä ja huomenna pitäis olla taksirahat kourassa. Muuten ajattelin ottaa seinästä ja myöhemmin ehkä vaihdetaankin. Jotenkin on niin tottunut käyttään korttia, että "prefer cash" tuntuu oudolta.

Huomattiin vasta, että Kallen lukioon ilmottautuminen on 12-13.6. Hyvin siis ollaan selvillä asioista :) Onneksi täti rientää taas apuun eli Nina lupasi viedä todistuksen koululle, joka siis toivottavasti on Hatanpään lukion musiikkilinja.

Kuusi yötä reissuun!

lauantai 24. toukokuuta 2014

Ei ikinä enää Turkkiin!

Niin piti syödä sanansa ja kesäkuussa lähteä taas Turkkiin. Eka kokemus yli 20 vuoden takaa oli päivä Kusadasissa ja toinen muutama vuosi sitten viikko jossain rantakohteessa... en edes muista missä. Turkki ei vaan ole mun juttu. Ja miksi sitten pitää taas sinne lähteä? Syyllinen on löydetty: Nupun syy!!! Ja Mika Waltarin! Kalle innostui Mika Waltarin kirjasta Yksinäisen miehen juna ja kun haave Ameriikan matkasta jouduttiin tältä kesältä hautaamaan, niin annettiin Kallen valita kohde. Ja mitä se vastasi: Mennään Istanbuliin! Sen puoleen tietty hyvä, että viimeksi meillä meni Turkissa rahaa kokonaista 30€ viikossa. Tosin sillon oli all inclusive hotelli...

Istanbul on kaupunkina uusi tuttavuus eli tietokone käyntiin, kirja käteen ja vinkkejä hakemaan. Annikan ja Kimmon innottamana tutkittiin myös pikakierrosta Kappadokiassa. Menolento on nyt varattu Turkish Airlinesilta Helsingistä Istanbuliin lauantai iltana 7.6. Heti 8.6 aamulla lennetään Kayseriin Kappadokiaan, mistä pikkubussilla Göremeen. Takaisin Istanbuliin 10.6 illalla ja kotiin juhannusviikolla 17.6.

Lennot saatiin halvalla, kun kyttäilin Skyscanneria kevään mittaan. Helsinki-Istanbul on ostettu Supersaverilta ja sisäiset lennot suoraan Turkish Airlinesilta. Toivotaan että kokemus on yhtä hyvä kun viimeksi. Ruoka oli ainakin ihan huippua! Hotelleja on tälläkin reissulla jo kolme: eka yö "jossain äitin läävähotellissa" eli halvalla lähellä kenttää, kaksi yötä luolahotellissa Göremessä ja kaksi yötä Istanbulissa Sultanahmedin alueella. Loput viisi yötä asutaan kerrostalokolmiossa lähellä Istikal Caddesi-katua ja Taksimin aukiota. Asunto on Aibnb:n kautta, joku Ilgi se vuokraaja oli. Kuvissa ainakin näyttää hyvältä: kaksi makkaria, parveke ja ilmanen langaton netti. Mitä sitä ihminen muuta tarvii :) Barcelonassa meillä oli asunto Wimdun kautta ja se toimi ainakin hyvin. Asunto oli ihan kymppi.

Ihan hirveästi en ole ehtinyt Istanbuliin perehtyyn, mutta onhan tässä aikaa. Perusnähtävyyksiä kierretään kohtuudella, Petriä kiinnostaa historia, Nuppu haluaa Modernin taiteen museoon ja minä laivalla Prinssisaarille vossikan kyytiin. Kaikkia kiinnostaa ruoka. Kappadokiasta on varattu kuumailmapallolento -
"vans-in-ö-laiftaim". Toivotaan että pysyy ilmassa. Varastin tähän yhden kuvan, että pääsee tunnelmaan. Omiakin yritetään ottaa, mutta siltä varalta että käsi väpäjää...

Epätoivoisesti taistelen taas tämän blogin kanssa. Kuvat ei ole (vielä) ongelma, mutta haluan Istanbulin säätiedot tälle sivulle. Yrityksen ja erehdyksen kautta - katsokaa oikeaa laitaa!!! Tein sen ihan ite! 14 yötä reissuun, jos oikein laskin.